Looking For Anything Specific?

Gelinlik Ve Abiye Modelleri

Doğum Lekesi Nedir?

 



Bazı inanışlara göre, hamileyken çilek veya ciğer yemenin bebek üzerinde olumsuz bir etkisi olacağına bebeğin vücudunda lekeler oluşacağına inanılır. Aslında deri üzerinde çeşitli renklerden veya normal olması gereken şekilde büyümeyen kan damarlarından kaynaklı olarak ciltte renk farklılıkları görülmektedir. Bu farklılıklar bazı bebeklerde baskın olabiliyor bazı bebeklerde ise büyüdükçe soluk bir görünüme kavuşabiliyor.

Doğumdan sonra ya da doğumundan birkaç ay sonra bebeğin vücudunda görülen cilt lekelerine 'doğum lekesi' adı verilmektedir.  Bu lekelerin neden meydana geldiği kesin olarak bilinmese de uzman görüşlerine göre bu durum kalıtımsaldır.

Bu lekeler yüzeysel damarlar olarak görüldüğü gibi derinin renklenmesine sebep olan Melanosit pigmentinin bazı bölgelerde yoğunlaşarak farklı renk ve şekillerde görülebilmesidir.

 

Bazı ülkelerde hamilelik sürecinde bir şey aşerip ve onu yiyemediğimiz zaman doğum lekesi oluştuğuna inanılır. Annenin canı üzüm istediyse ve üzüm bulunamıyorsa bebek doğduğunda vücudunda üzüm şekline benzeyen leke görülmesi gibi. Fakat uzmanlar bu inanışın hiçbir bilimsel açıklaması olmadığını söylüyorlar. Yüz, baş, ense ve vücudun diğer bölümlerinde görülen lekelerin bazıları kalıcı olurken bazıları da bir süre sonra kaybolmaktadır. Doğum lekelerinin meydana gelmesinde bilinen en önemli etken damarların genişlemesiyle deri pigmentlerinin renk değiştirmesidir.

 

 

SIK GÖRÜLEN DOĞUM LEKELERİ

MONGOL LEKESİ: Gri rengin mavi tonları ile görülen bu tarz lekeler daha çok koyu tenli bebeklerde görülür. Sırtın alt bölgelerinde ya da kalça kısmında görülen bu leke 3- 4 yaşlarına geldiğinde kendiliğinden geçer.

 

BENLER: Açık kahverengi, siyah veya pembesi renklerde görülen benler genellikle yuvarlak noktalar halinde olur ve vücudun her yerinde görülebilir.

 

SÜTLÜ KAHVEMSİ LEKELER: Açık kahverengi lekeler halinde olup doğumdan çocukluğa kadar ki herhangi bir süreçte çıkabilen lekeler kendiliğinden de gidebilmektedir. Eğer bu lekeden birkaç tane varsa doktora danışmakta fayda var.

 

HEMANJİYOM (ÇİLEK LEKESİ): Pembe, mavi ya da parlak kırmızı rengi olan hemanjiyom lekeleri derinin üzerinde görüldüğü takdirde çilek hemonjiyom olarak adlandırılır eğer derinin altındaysa rengi mor ve mavi, hafif kabarıksa hemanjiyom olarak adlandırılır.

 

SOMON LEKESİ: Pembe veya kırmızı renge sahip olan ve yüzde oluşan lekelere halk arasında 'Melek öpücüğü'  eğer ense kısmında olursa 'Leylek ısırığı’ olarak bilinmektedir.

 

 

 

DOĞUM LEKESİ GEÇER Mİ? ZARARLI MIDIR?

Çoğunlukla ilk 1 yıl içinde kendi kendine geçen doğum lekelerinden bazıları bebekler için risk taşıyor olabilir. Doğum lekesi çeşitlerinden biri olan şarap lekesi göze yakın bir yerde görülürse bu bebeğin zamanla görmesinde sıkıntı yaşamasına sebep olabilir.

Vücudun görünen bir yerinde olan ve dikkat çeken boyuttaki doğum lekeleri ilerleyen zamanlarda psikolojisini olumsuz yönde etkileyebilir. Böyle durumlar için cerrahi müdahaleler veya lazer işlemi uygulanabilir.

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar